top of page

GRUPNE RADIONICE

Grupni rad se podrazumijeva na radionicama, edukacijama i tečajevima, a uključuje 4 ili više sudionika. Glavna polazna forma je krug jer svatko može vidjeti i čuti svakog, što je za grupu izuzetno važno. Upravo je dobivanje uvida u to što drugi proživljavaju (a moguće da proživljavaju isto što i mi) ljekoviti dio grupnog rada.  

 

U grupi se volim držati ovih četiri pravila:

pažnja, vrijeme, dijeljenje, povjerenje.  

 

Pažnja je prvenstveno na sebi kao članu grupe. Kako se osjećamo, što se u nama javlja, mijenja ili želi izaći van je prvenstveno poziv tijela da obratimo pažnju na sebe, odnosno, da sami sebi budemo promatrači. Podjednako je dobrodošlo isto biti tu i za druge - kad netko iznosi svoje mišljenje, doživljaje ili se jednostavno izražava, davanje čiste pažnje bez procjene i osude gradi osjećaj sigurnosti za tu osobu. Ako se kritika u nama i pojavi, važno je ponovno primijetiti je iz promatrača i pitati se: koji dio mene ima reakciju? Mogu li naučiti nešto o sebi kada primjećujem da mi drugi/nešto izvana izaziva nelagodu, te unatoč tome ostati u grupi s dobrom namjerom? Mogu li to na kraju i izraziti kao dio svoje istine?  

 

"Vrijeme liječi sve rane" je mudrost nastala od onih koji su spoznali da ako nečemu damo vremena, to će promijeniti oblik ili kvalitetu samo po sebi, bez da nužno djelujemo. Tako je i u grupnom radu od velikog značaja kada damo sebi vremena da osjetimo sve reakcije i promjene koje se događaju u nama, ali i kada damo vremena drugima da se izraze. To znači da nikog nema potrebe požurivati. Pravilo vremena odnosi se i na počinjanje na dogovoreno vrijeme, kao i dogovor oko vremena pauze i završetka.  

 

Dijeljenje u grupi je ono zbog čega grupa i postoji. Kada bismo taj faktor izostavili, nebi se više radilo o grupi. Dijeljenje je također ljekovito zbog toga što nas tuđe istine često dotaknu na mjesta kojih ili sami nismo bili svjesni, ili smo ih se toliko bojali da je velika utjeha kada znamo da u toj boli nismo sami. Zbog toga je dijeljenje svojih doživljaja, misli, ideja ili pitanja od velikog značaja te zaslužuje svu pažnju grupe.  

 

Povjerenje je preduvjet za sigurno dijeljenje. Bez povjerenja u grupu nismo sigurni bismo li podijelili neki dio sebe, a da kasnije nećemo biti zbog toga ismijani, ogovarani ili doživljeni na način na koji to nismo htjeli. Zbog toga je važno pravilo da sve što se dijeli u grupi ostaje unutar grupe. Izvan (nakon) grupe svatko može podijeliti svoje dojmove iz "ja" pozicije, što znači da je svatko slobodan pričati o svojim doživljajima s grupe, no izostavljajući imena i osobne informacije o drugim članovima i njihovim doživljajima.  

 

Ova pravila nisu tu da se krše, već su nastala iz višegodišnjeg iskustva grupnog rada kao baza za najveću moguću dobit svakog člana. Osjećaj pripadnosti, kao i potreba da budemo viđeni i doživljeni neke su od najvažnijih ljudskih potreba, a ove radionice smišljene su da upravo te potrebe osvještavaju i njeguju.

grupne radionice.jpg

NO STRESS NO MESS

Edukativno-iskustvena radionica na temu stresa i njegovih izvora. Kako je riječ o prirodnoj ljudskoj reakciji na doživljenu opasnost, valja se upoznati s biološkim osnovama živčanog sustava (prikazanim na jednostavan i zabavan način), a jedan od ciljeva radionice je i oboružati se setom alata za svakodnevno nošenje sa stresom. Upoznavanje s vlastitim mehanizmima nošenja sa stresom formula je za opušteniji i kvalitetniji svakodnevni život - s manje stresa manje je i nereda!

Primjerak No stress No mess.jpg

TREMAŠICA

Užasavaš se izlaska pred publiku i izlaganja pred drugima, a jednostavno moraš to zbog seminara, posla ili životnih prilika? Ili ti je neugodno čuti vlastiti glas preko mikrofona? Onda je ovo radionica za tebe! Tremašica je grupna radionica za razbijanje treme.
Ili… Je li tremu uopće potrebno razbijati? O nekoj vrsti proboja se ipak radi, ali to je proboj hrabrosti kroz zidove nelagode, srama i prošlih loših iskustava te dolazak do novih iskustava samopouzdanja. Kako dotaknuti te neugodne dijelove sebe, a pritom se dobro zabaviti i povezati sa sobom i drugima? Hej, pa to je lako u grupi ljudi u kojoj svi dijele iste brige! Na kraju možda nešto i zapjevate skupa… i to na mikrofon! Tremašica je iskustvena radionica za usvajanje raznih tehnika nošenja sa strahom od javnog izlaganja.

Tremasica.jpg

E-MOTION

Osjećaonica je tečaj o emocijama. Tečaj traje 5 susreta po sat vremena, pri čemu je svaki susret posvećen jednoj od glavnih emocija: strahu, tuzi, ljutnji, gađenju i sreći. Zašto je više neugodnih od ugodnih emocija? Čemu emocije uopće služe i poznajemo li dobro svaku od njih? Prepoznajemo li svaku od njih kod sebe ili nam ih je lakše vidjeti kod drugih? Kako se nosimo sa svojim osjećajima, a kako s tuđim? I ima li osjećajnost veze s osjetljivosti - saznajte na tečaju!
Predznanja za tečaj nisu potrebna, ali Pixarov animirani film "Inside Out" svakako preporučam pogledati :)
Tečaj je namijenjen svim dobnim skupinama.
*e-motion je naziv za online verziju ovog tečaja na kojem je broj polaznika neograničen, a snimke se mogu naknadno pogledati!

Osjecaonica-_-e-motion.jpg

POVEZIVAONICA

Povezivaonica je iskustvena radionica istraživanja kontakta sa sobom i drugima. Tko sam kad ostanem sama sa sobom? Tko sam u odnosu s drugima i prema drugima? I kakve veze osjećaji imaju s tim?  

U dva sata druženja (u komadu ili popola) istražujemo unutarnje doživljaje i vlastite reakcije u sigurnom okruženju grupe. Naglasak je stavljen na povezivanje s vlastitim tijelom kroz disanje, glas i pokret. Koristimo se jednostavnim i efektnim vježbama uzemljavanja i pune prisutnosti, ali i nezaobilaznim vježbama postavljanja vlastitih granica i stvaranja unutrašnjeg osjećaja snage i sigurnosti. Za radionicu nisu potrebna predznanja ni posebna oprema, osim udobne odjeće i obuće.

bottom of page